Zakelijke Telefonie Specialisten
Image default
Banen en opleidingen

Wake up light kopen?

Beste Wake-Up Lights koopgids

Als u gewend bent aan het standaardtype wekker, kan de aanschaf van een wake-up light een grote verandering lijken. Om te weten hoe u de goede van de slechte kunt onderscheiden en een wekker vindt die aan uw behoeften voldoet, moet u een aantal essentiële achtergronden over weklampen kennen.

Hoe werken wake up lights?

Een wake-up light is als een dimmer in omgekeerde volgorde. Het wordt geleidelijk feller naarmate u dichter bij de ingestelde wektijd komt. Deze toenemende helderheid kan worden gecombineerd met kleur of geluid om een ontspannende omgeving te creëren voor wanneer u voor het eerst uw ogen opent.

In plaats van een krijsende wekker in het donker, biedt een wake-up light een rustige manier om uw lichaam en geest rustig wakker te maken.

Hoe kan een wake-up light mijn ochtend verbeteren?

Ieder van ons heeft een interne klok die het functioneren van de meeste systemen in het lichaam regelt, waaronder waken en slapen. Onderzoek wijst uit dat deze klok het beste werkt wanneer hij is afgestemd op de dag-nachtcyclus waarin we leven.

Ons lichaam heeft een natuurlijke slaapdrang die ons aanmoedigt om te rusten, en het reageert ook op een circadiaan alarmsysteem dat licht gebruikt om activiteit en alertheid te bevorderen. Deze twee systemen werken de hele dag door op een heen en weer gaande manier.

Een wake-up light regelt dit evenwicht door uw lichaam bloot te stellen aan licht gedurende een bepaalde tijd voordat u daadwerkelijk wakker wordt. Dit werkt als een signaal naar uw lichaam dat de dag eraan komt, waardoor het zich kan voorbereiden.

In de natuurlijke dag-nachtcyclus gaat het niet van pikdonker naar felle zon. In plaats daarvan is er het eerste licht, de zonsopgang en uiteindelijk het volle daglicht. Een wake-up light lijkt op deze natuurlijke progressie in plaats van een onmiddellijke overgang van donker naar licht.

Met deze geleidelijke toename van de blootstelling aan licht helpt een wake-up light u ontspannen en uitgerust aan de dag te beginnen.

Wake up light koopadvies

Er zijn een paar belangrijke kenmerken waar u op moet letten bij een lichtwekker.

Lichtinstellingen Het eerste wat u moet controleren is hoeveel controle u over het licht zult hebben. Bij een basis lichtwekker kunt u misschien alleen een wektijd instellen, maar bij duurdere modellen kunt u de lichtintensiteit regelen of de duur van het zonsopgangseffect.

Geluidsinstellingen Geluidsinstellingen zijn net zo belangrijk als het aanpassen van het licht. Voor sommige mensen kan het scala aan geluidsopties zelfs nog belangrijker zijn. Lichtalarmen moeten u helpen om op natuurlijke wijze wakker te worden van alleen licht. De stress van het piekeren dat u zich misschien verslaapt, werkt echter averechts. Daarom heeft bijna elk lichtalarm ook een optioneel alarmgeluid.

Eenvoudige wekkers bevatten misschien alleen een pieptoon – maar dit soort schurend geluid is waarschijnlijk precies waar u van af wilt. Duurdere modellen kunnen een reeks kalmerende geluidseffecten bevatten, zoals vogelgezang of golven, FM-radio, of een AUX-ingang zodat u uw telefoon kunt aansluiten om voor audio te zorgen.

Modi voor zonsondergang Kijk ook uit naar optionele zonsondergangstanden, die ’s nachts langzaam dimmen om u te helpen ontspannen en natuurlijk in slaap te vallen. Nogmaals, kijk uit naar aanpasbare instellingen, optionele geluidseffecten, of zelfs ademhalingsgerichte modi om u te helpen in slaap te vallen.

Andere functionaliteit Er zijn nog andere functies waarop u kunt hopen. Sommige zijn gewoon basisalarminstellingen die niet altijd gegarandeerd zijn: gemakkelijke snooze-modi of de optie om alarmen op specifieke dagen in te plannen. Zorg er verder voor dat u aangepaste alarminstellingen gemakkelijk kunt opslaan, en kijk uit naar andere nice-to-haves zoals een USB-poort om een telefoon op te laden, of een eenvoudige manier om de lamp aan te zetten en als leeslampje of nachtlampje te gebruiken.

SAD-lampen Lichtwekkers zijn verwant aan, maar niet hetzelfde als, SAD lampen. SAD-lampen zijn ontworpen om de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis te behandelen, en moeten ten minste 2.500 lux uitstralen om medisch gecertificeerd te zijn voor dit doel.

Veel lichtwekkers zijn klinisch getest en hebben aangetoond te helpen bij SAD symptomen en andere seizoensgebonden aandoeningen, maar ze zijn slechts een aanvulling op een goede SAD lamp, geen vervanging. Meer vergelijkingen of slaaptips? Ga naar de Slaapwijsheid website.

 

Welke functies zijn er beschikbaar op wake-up lights?

Vrijwel alle wake-up lampen hebben dezelfde basisfunctionaliteit, namelijk het langzaam toenemen van de helderheid, maar sommige modellen bieden extra functies.

Kleuren

Veel wake-up lights hebben slechts één kleur licht, zoals een geel of wit licht. Andere kunnen echter een breed scala aan kleuren weergeven.

Geluidsvariatie en -volume

De meeste wake-up lights bieden naast licht ook geluid. Het aantal en het type beschikbare geluiden kan een kenmerk zijn dat kan helpen onderscheid te maken tussen modellen.

De soorten geluiden van wake-up lampen vallen in een paar categorieën uiteen.

Alarmen: omdat het toenemende licht alleen misschien niet genoeg is om u wakker te maken, is in de meeste wake-up lampen een alarm ingebouwd. Bij sommige modellen kunt u kiezen tussen verschillende alarmgeluiden. Omgevingsgeluid: om een meer ontspannende omgeving te creëren, bieden sommige weklampen u de mogelijkheid om de wekkergeluiden geleidelijk met het licht mee te laten toenemen. Radio: veel weklampen bieden de mogelijkheid de radio af te spelen of de radio als wekker te gebruiken. Sommige bieden alleen FM, terwijl andere AM en FM hebben. Het bereik van de volumeniveaus kan een kenmerk zijn. Sommige weklampen geven u meer controle over hoe luid uw wekker of andere geluiden zullen zijn en hoe dat volume verandert naarmate u uw wektijd nadert.

Snooze

Zelfs als u geleidelijk aan wakker wordt, kan het zijn dat u nog een paar minuten extra wilt dommelen. Daarom hebben veel wekkers een snooze-functie, net als de meeste gewone wekkers.

Simulatie van zonsondergang

De langzame toename van het licht is gemaakt voor het begin van de ochtend, maar sommige van deze lichten kunnen u ook helpen in slaap te vallen door geleidelijk te dimmen voor het slapengaan. Deze functie wordt soms een zonsondergangsinstelling genoemd vanwege de manier waarop het de langzame ondergang van de zon simuleert en de gemeten overgang van dag naar nacht.

Back-up batterij

Sommige wekkerlampen hebben een back-upbatterij, zodat uw wekker en instellingen bewaard blijven, zelfs als de stroom uitvalt

 

Voor slaaptips, meer producten of vergelijkingen, ga naar de Slaapwijsheid site.

https://slaapwetenschap.nl/