Zakelijke Telefonie Specialisten
Image default
Aanbiedingen

Specialist in Roestvast staal lassen

Wat is roestvast staal?

Roestvast staal wordt ook in de praktijk, rvs of inox genoemd. Het is een legering die uit meerdere soorten stoffen is samengesteld zoals: ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Wil er echter van roestvast staal worden gesproken, dan moet er minimaal 11 tot 12 % chroom aanwezig zijn en minimaal 1,2 koolstof. In de praktijk worden meerdere soorten roestvast staal gebruikt waarin ook titanium, silicium, stikstof, molybdeen of mangaan aanwezig zijn. Ook roestvast staal zal roesten, dus door de zuurstof worden aangetast. Roestvast staal heeft een gesloten oxidehuid, waardoor het materiaal dat onder het laagje oxide aanwezig is niet door de zuurstof kan worden aangetast, zodat het ook niet verder kan roesten.

Wat is lassen?

Lassen is het verbinden van metalen. Op de plaats waar gelast wordt, wordt het metaal in een vloeibare toestand gebracht. Bij het lassen wordt in de meeste gevallen een materiaal toegevoegd dat dezelfde of ongeveer dezelfde samenstelling heeft van het materiaal dat gelast wordt. We kennen meerdere systemen van lassen. Rvs wordt over het algemeen gelast door smeltlassen onder de bescherming van een gas. De processen die gebruikt worden bij het rvs lassen zijn het booglassen, TIG en MIG/MAG lassen. Het lassen van rvs gebeurd hoofdzakelijk met gelijkstroom.

Waarop moet een lasser letten

Er zijn een aantal regels waarop een lasser moet letten. De laskanten moeten voor het lassen braambrij, schoon en ontvet zijn. Tijdens het lassen moet oververhitting worden voorkomen en moet de keerzijde van de las tegen oxideren beschermd worden. De lasser moet er op toezien dat er zo snel mogelijk wordt gelast. Tijdens het ontsteken van de boog met boogstabilisator moet geen contact met het materiaal worden gemaakt.

Vaklieden voor het lassen van roestvast staal

Niet iedere lasser kan rvs lassen. Dat geldt ook voor het lassen van aluminium. Er zijn speciale opleidingen voor het lassen met een elektrode, MIG/MAG en TIG lassen. Wanneer u daar een diploma voor heeft, kunt u in de praktijk een goed salaris verdienen. Ook wordt in de praktijk roestvaststaal gelast met een beklede elektrode. Het rvs lassen met een beklede elektrode, booglassen, is een manier van lassen die in de praktijk veelvuldig wordt gebruikt.