Zakelijke Telefonie Specialisten
Image default
Dienstverlening

Hoe leiders omgaan met angst

Omgaan met angst op de werkplek

Is angst altijd slecht? Hoe kunnen we onze angsten veilig benaderen en onderzoeken? Kan angst nuttig zijn op de werkvloer? Hoe moeten leiders omgaan met angst?

Goede leiders kunnen angst niet wegnemen, noch in zichzelf, noch in hun teams. Maar wanneer angsten in kaart worden gebracht en bestreden met bruikbare informatie? Ze kunnen een katalysator zijn voor positieve verandering. Echter is het in kaart brengen niet altijd even eenvoudig, een talenscan van Me-scan kan je hierbij helpen. Het investeren in dergelijke tooling levert altijd wat op.

“Succesvolle mensen kunnen interne angst gebruiken als een katalysator voor groei.” – Prichard overslaan

Deze week over ‘Streef hoger’ behandelt mijn panel van experts op het gebied van business en leiderschap een lastig onderwerp: angst op de werkplek. Ik zeg dat het lastig is, omdat we al snel tot de conclusie kwamen dat, hoewel leiden met angst geen goed idee is, en angst vaak een erg ongemakkelijk gevoel is… het is ook vaak nodig. Zoals Chip Nilges zei: “Het is belangrijk om te erkennen dat je angst niet kunt vermijden. Het gaat erom hoe je omgaat met de realiteit ervan.”

Jij bent de boodschapper

Dus hoe ga je als leider om met de realiteit van angst? Het heeft geen zin om tegen je team te zeggen: ‘Wees niet bang! Alles komt goed!” Zij zullen het niet kopen, omdat u dat waarschijnlijk ook niet doet, als dat de omvang van uw bijdrage is. Na onze stevige discussie kwam ik tot de conclusie dat de beste behandelingen voor angst in veel opzichten in één woord kunnen worden samengevat: informatie.

  • Als leider hebt u mogelijk toegang tot informatie die uw ploeg niet. Als ze je vertellen dat ze bang zijn voor iets waarvan je weet dat het niet mogelijk is? Vertel het ze alstublieft!

  • Gebruik een zakelijke tool, zoals een SWOT-analyse (sterke punten, zwakke punten, kansen, bedreigingen) om angsten te organiseren binnen een bredere, bruikbare zakelijke context.

  • Wees transparant over fouten en hun gevolgen (of het ontbreken daarvan). Als je mensen bang zijn dat ze ontslagen worden als ze niet altijd perfect zijn? Geef echte, gedetailleerde voorbeelden van hoe fouten in het verleden tot belangrijke overwinningen hebben geleid.

  • Wees nooit bang om te meten. Als je iets niet meet en het lukt? Het had net zo goed geluk kunnen zijn. Als je niet meet en je faalt? Je leert niets en kunt je angsten de volgende keer niet verminderen.

En ik sluit af met nog een, dat is vooral belangrijk voor leiders. Vragen stellen. Zeg tegen je teamleden: “Vertel me meer.” Als je informatie hebt over waar ze bang voor zijn, kun je helpen om dat te veranderen in een katalysator voor positieve verandering, of ze op zijn minst meer informatie geven.

 

 

 

 

https://www.me-scan.nl