Zakelijke Telefonie Specialisten
Image default
Vakantie

Hoe weten automatische schuifdeuren dat ze open moeten gaan

Automatische schuifdeuren zijn geweldig. Zodra je aan komt lopen, gaan ze voor je open. En als je binnen bent (of buiten) gaan ze uit zichzelf weer dicht. Superhandig, als je bijvoorbeeld met twee volle boodschappentassen de supermarkt uit wilt lopen, of wanneer je in een rolstoel zit.

Maar het lijkt ook wel een beetje op wel tovenarij. Het is zo wonderlijk, dat je regelmatig kinderen ziet die steeds opnieuw de automatische deuren uitproberen. Je ziet ze nadenken, terwijl ze uit proberen te vogelen hoe automatische deuren werken.

De meesten van ons accepteren op een gegeven moment dat automatische deuren wat ze doen. Zelfs als we eigenlijk nog steeds niet weten hoe ze werken. Maar wellicht blijf je toch een beetje nieuwsgierig. Daarom het antwoord op die brandende vraag: hoe weten automatische deuren dat ze open moeten gaan.

Natuurlijk heb je inmiddels al door dat het openen en sluiten van automatische deuren met magie weinig te maken heeft. Het draait allemaal om techniek. Daarbij spelen sensoren een belangrijke rol. Bij automatische deuren kunnen dat infraroodsensoren of optische sensoren zijn, die “voelen” dat je nadert. Of er ligt een druksensor voor de deur (meestal slim vermomd als een deurmat. Ook bewegingssensoren worden toegepast.

De sensor signaleert dat je de automatische deuren nadert en geeft een seintje aan de motor. Deze brengt een aandrijfband of wieltjes in beweging die de deur in beweging brengen.

Is ietsje ingewikkelder. Meestal begint het met een timer, die de minimale openingstijd bepaalt. Als de timer op 10 seconden staat ingesteld, zal de deur in ieder geval 10 seconden open blijven staan. Na die ingestelde tijd vraagt de motor (of eigenlijk, het besturingssysteem) aan de sensoren of er nog iemand nadert die erdoor wil. Is het antwoord ja? Dan blijft de deur nog even open. Zo niet, dan mag hij weer dicht. Het besturingssysteem vertelt de motor dat het tijd is om te sluiten, waarna deze weer aan het werk gaat. Wel in omgekeerde richting, natuurlijk, zodat de deur ook echt sluit.

Wil je meer weten over de techniek achter automatische deuren, bijvoorbeeld omdat je zelf automatische deuren wilt installeren in je bedrijfspand, (zorg-)instelling of woongebouw? Neem dan eens contact op met de specialisten van AutomatischeDeuren24.nl. We zijn al meer dan 20 jaar specialist op het gebied van alle soorten automatische deuren, dus de kans is groot dat we een antwoord op al je vragen hebben!