Zakelijke Telefonie Specialisten
Image default
Gezondheid

Wat zorgt voor een te hoog cortisolniveau en wat zijn mogelijke oplossingen?

Wat zorgt voor een te hoog cortisolniveau en wat zijn mogelijke oplossingen?

Te hoge cortisolwaarden is een veelvoorkomend fenomeen in de hedendaagse maatschappij. Veel mensen weten echter niet precies wat dit inhoudt en wat je hier zelf aan kunt doen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en wordt aangemaakt tijdens stressvolle periodes. Vroeger was dit vooral bedoeld voor vecht/vluchtreacties en cortisol is ook nodig om goed en snel te kunnen reageren. Echter is de oorzaak van stress tegenwoordig vaak werkgerelateerd of door persoonlijke problemen en is deze qua duur een stuk langer dan bij het jagen op een dier. In dit artikel leggen wij uit wat de mogelijke oorzaken en gevolgen van een te hoog cortisolniveau zijn en geven we oplossingen.

Oorzaken hoog cortisolniveau

Een hoog cortisolniveau wordt veroorzaakt als cortisol zich opstapelt in het lichaam, in plaats van afbreekt. Dit kan voorkomen als je continu stress ervaart. Hierdoor kan de cortisol zich niet zoals gebruikelijk in twee dagen afbreken en zal het zich opstapelen, waardoor er een hoog cortisolniveau ontstaat. Deze stress kan komen door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk, financiële problemen of perfectionisme. Dit zijn allemaal oorzaken die vaak voor een langere tijd aanhouden, waardoor er helaas veel mensen zijn met chronische stress en een te hoog cortisolniveau.

Gevolgen hoog cortisolniveau

Te hoge cortisolwaarden hebben helaas vervelende gevolgen. Zo veroorzaakt dit vaak een slechte slaapkwaliteit, waarbij je moeilijk in slaap valt en vaak wakker kunt worden. Hierbij komt vermoeidheid vaak kijken, omdat de bijnieren uitgeput kunnen raken. Spierafbraak kan een gevolg zijn omdat je spieren constant aangespannen staan in stressvolle situaties. Veel mensen ervaren ook een negatieve stemming doordat de aanmaak van het gelukshormoon serotonine wordt tegengehouden. Er zijn ook lichamelijke gevolgen van een te hoog cortisolniveau, zoals maag- en darmklachten en/of een veranderde bloeddruk.

Oplossingen hoog cortisolniveau

Gelukkig zijn er meerdere oplossingen om een te hoog cortisolniveau aan te pakken. Hieronder vallen onder andere regelmatig bewegen, waarbij het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt. Je stressniveau kan hierdoor dalen waardoor de aanmaak van cortisol afneemt. Gezond eten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft, waardoor je minder stresspieken zal ervaren. Een vast slaapritme is zeer belangrijk, zodat je uitgerust bent en minder snel gestrest raakt. Hiernaast is ontspannen een van de belangrijke oplossingen voor een te hoog cortisolniveau. Hoe meer je ontspant hoe minder stress je zal ervaren. Yoga, mindfulness en meditatie zijn allemaal mogelijkheden om te zorgen voor ontspanning.

https://liberi.nl/