Zakelijke Telefonie Specialisten
Image default
Gezondheid

Een droge mond, wat is het en wat tegen doen

Heb je wel eens last van een droge mond? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Elke dag zijn er wel weer mensen die last hebben van een droge mond. Is het niet na een avondje stappen dan is het wel na een dag te weinig drinken. Maar sommige mensen hebben er wel vaker last van en dit houdt langdurig aan. Dit is het probleem wanneer er te weinig speeksel wordt geproduceerd. Ook wel bekend onder de naam xerostomie. Niet alleen is een langdurige droge mond vervelend, ook kan een te droge mond vervelende gevolgen hebben. Zo heeft het een groot effect op je gezondheid en kan de beschermende werking van speeksel wegvallen. Dit zijn vervelende gevolgen die je liever wilt voorkomen, maar hoe? In dit artikel leggen wij je uit wat een droge mond is en wat jij er precies aan kan doen. Verder vertellen we je wat meer over het ontstaan van een droge mond en vertellen we iets meer over de gevolgen van droogte in de mond. Wil jij alles weten over een droge mond? Lees dan nu verder. We vertellen je alles wat je nodig hebt.

Wat is een droge mond?

Een droge mond is wanneer je te weinig speeksel hebt aangemaakt om je mond vochtig te houden. Het geeft een vervelend gevoel en kan zorgen voor moeite tijdens het eten, slikken en in sommige gevallen zelfs praten. Kortom, iets wat je liever niet wilt hebben.

En hoe ontstaat een droge mond dan precies?

Maar hoe ontstaat een droge mond dan? Dit kan komen door een verandering in de samentelling of hoeveelheid van je speeksel. Denk bijvoorbeeld aan bestraling, chemo, systhemische ziekten of medicatiegebruik.

Wat zijn de gevolgen van een droge mond?

En de gevolgen? Die zijn ook niet prettig. Zo kan het leiden tot minder of zelfs geen smaak. En kan het problemen opleveren voor het kauwen, slikken, praten en slapen. Ook is de kans op tandbederf een stuk aannemelijker. Heb je wel eens last van aften? Lees hier meer over aften.

Wat kun je doen tegen een droge mond?

Veel drinken helpt gelukkig bij een droge mond. Daarbij kun je het speeksel stimuleren door te kauwen op kauwgom, wel suikervrij.