Zakelijke Telefonie Specialisten
Image default
Bedrijven

Wat is een ADR cursus?

Om in Europa goed met gevaarlijke stoffen om te gaan kun je adr cursus volgen. De cursus is voor sommige mensen verplicht om te volgen. De cursus is verplicht voor bestuurders van voertuigen die binnen Europa gevaarlijke goederen bepaalde vrijgestelde hoeveelheden gaan vervoeren. De ADR cursus leidt je op voor een certificaat. Je moet het ADR certificaat ook verlengen. Je ADR certificaat is 5 jaar geldig. In het jaar voor de vervaldatum kan je een verlengingscursus volgen en wordt het verlengingsexamen afgelegd.

 

Welke modules bestaan er in een ADR cursus

Er zijn verschillende soorten modules in een adr cursus. De hoofdmodule van de cursus is ADR basis, dat wordt de ADR stukgoed cursus genoemd. De basiscursus kan worden uitgebreid door aanvullende modules. Die kan zijn ontplofbare stoffen of radioactieve stoffen. Er zijn dus ook verschillende cursussen voor beginners of verlengers. De vervaldatum van de aanvullende module is gelijk met die van het basiscertificaat.

 

Hoelang duurt een adr cursus

De cursus kun je binnen 1 dag afronden. Maar het ligt er ook aan of je extra modules eraan wilt toevoegen, dan kun je er wat langer mee bezig zijn. Een ADR basis en tank cursus duurt 4 dagen. Een ADR basis klasse 1 en klassen 7 duurt 3,5 dag. De tijd van de cursus is hetzelfde voor beginners en verlengers.

 

Waarom is een ADR certificaat nodig

Men verwacht dat het vervoer van gevaarlijke stoffen meer zal toenemen. Het is daarom belangrijk dat chauffeurs de regels kennen van het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Ook moeten ze weten hoe ze moeten laden en lossen. Het is ook niet alleen belangrijk dat chauffeurs deze kennis hebben maar ook het lood personeel en leidinggevende. De overheid vindt dit ook steeds belangrijker zodat gevaarlijke stoffen zo veilig mogelijk vervoerd kunnen worden door Europa.

https://eurotransportcollege.com/adr-cursus/